DEKLARATION Haveforeningen Sandagergaard(byggereglement)
her kan du downloade byggereglementet for Sandagergaard H/F
Formålet med udarbejdelse af lokalplanerne for alle kolonihaveområderne i Vejle Kommune er blandt andet at lovliggøre eksisterende byggeri i kolonihaverne. Igennem årene er der mange havelodder, hvor det samlede bebyggede areal er blevet for stort. Det skal lokalplanerne rette op på. Alle lokalplaner, også den for HF Sandagergård, giver mulighed for mere byggeri på havelodderne.
HF Sandagergård har tidligere været omfattet af en deklaration, hvori det fremgik, hvor meget man måtte bygge på havelodden og hvor man måtte opføre bebyggelsen. Det bebyggede areal måtte højest udgøre 12,5% af haveloddens areal, men måtte dog ikke overstige 50 m². Det vil sige et kolonihavehus med tilhørende udhus. Ingen bygninger måtte opføres tættere på havelodsskel (hækken) end 2,5 meter.
En senere administrativ tilladelse gav lov til at opføre en åben overdækket terrasse på maksimalt 5% af haveloddens areal.
Lokalplanen bestemmelser har øget den samlede bebyggelse til 80 m², hvoraf kolonihavehuset må udgøre 50 m² og småbygninger maksimalt 30 m². Afstanden til havelodsskel er fastholdt til 2,5 meter for de bygninger, der anvendes til beboelse og 0,6 meter for småbygninger. Der er begrænsninger på småbygningers højde, afhængig af deres afstand til havelodsskel.
I forlængelse af lokalplanarbejdet foretager Vejle Kommune opmålinger af alle havelodder. Dette sker ved overflyvninger. Når der foreligger data fra overflyvningerne, er der et overblik over, hvor meget de enkelte havelodder er bebygget. Derefter vil kommunen gå i gang med en lovliggørelsesproces på de enkelte havelodder. Udgangspunktet er, at forholdene på havelodden skal være i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser. Det er ikke kun størrelsen på byggeriet, der vil være fokus på. Også afstande til havelodsgrænsen, afstande mellem bygninger, højden på huse osv.
En lovliggørelse af forholdene på havelodderne kan ske enten ved en retlig lovliggørelse eller ved fysisk lovliggørelse. Retlig lovliggørelse betyder, at enten overholder bebyggelsen lokalplanens bestemmelser og derfor er lovligt eller også vurderes det, at der ved mindre overskridelser af lokalplanens bestemmelser kan udstedes en dispensation. Det er op til den enkelte kolonist at søge en dispensation. En dispensation skal være velbegrundet. Det skal understreges, at man ikke kan forvente at få en dispensation.
Ved eventuelle dispensationer skal der foretages en nabohøring, som også har betydning for behandlingen af dispensationsansøgningen.
Da HF Sandagergård ligger i landzone, skal det ved dispensationer vurderes, om der kan udstedes en landzonetilladelse. Bebyggelse der overskrider lokalplanens bestemmelser i begrænset omfang, falder under en bagatelgrænse i forhold til landzonebestemmelserne, og vil være undtaget en landzonetilladelse.
Man skal være opmærksom på, at det er til enhver tid ejeren af bebyggelsen, der er ansvarlig for forholdene på havelodden.
Fysisk lovliggørelsen foregår ved, at man skal fjerne den del af bebyggelsen, som ikke overholder lokalplanens bestemmelser og som der ikke kan dispenseres for.
I behandlingen af lovliggørelsessager for HF Sandagergård skal det understreges, at der har været viden om byggemulighederne siden 1976, hvor deklarationen blev tinglyst.
Man skal ikke foretage sig noget før man bliver kontaktet af Vejle Kommune i forbindelse med lovliggørelsesprocessen. Behandlingen af lovliggørelsessager forventes at blive startet i starten af 2025.
Er der spørgsmål til ovenstående er man velkommen til at kontakte Erik Junge Madsen, projektleder for kolonihaveindsatsen, tlf.: 21 22 96 06 eller mail: erima@vejle.dk